Uniwersytet Wrocławski w 1945 roku - wirtualny spacer - Ruchniewicz, Krzysztof; Jasińska, Kamila
Gdy w Berlinie Niemcy podpisywali akt kapitulacji, oni w Krakowie szykowali się do drogi. Do Wrocławia dotarli 9. i 10. maja 1945 roku. Pierwsze grupy operacyjne pod wodzą prezydenta Wrocławia Bolesława Drobnera oraz Grupa Naukowo-Kulturalna, której przewodził prof. Stanisław Kulczyński. Polscy uczeni, w większości pochodzący ze Lwowa, już od pierwszych chwil pobytu we Wrocławiu próbowali rozeznać się w zastanej sytuacji. Sprawdzali stan budynków Uniwersytetu, stan bibliotek i sal wykładowych.
Keywords: Uniwersytet Wrocławski; Wrocław; rok 1945